Közönséges vagy metélőpetrezselyem? Elmondom a különbségeket!

Közönséges vagy metélőpetrezselyem? Elmondom a különbségeket!

A közönséges petrezselyem jellegzetes gyökérzöldség, amelynek a főterméke fehér színű gyökér, de a zsenge friss leveleit is használják ételek ízesítésére és díszítésére.

A petrezselyem igényes zöldségféle, nem mindenütt fejleszt kellő méretű és minőségű gyökeret. Kedveli a kissé nyirkos, könnyű, tőzeges, üde talajokat, de vékony, fás, beteges gyökereket fejleszt a sivár homoktalajokon éppen úgy, mint a sekély termőrétegű, kötött agyagtalajokon.

Petrezselyemgyökér

A metélőpetrezselyem jobban elviseli a szélsőséges talajokat, de élvezhető gyökeret nem fejleszt, viszont annál dúsabb lombozatot hoz létre.

Metélőpetrezselyem

A főterméke tehát a levélzet, amelyet éppen úgy használnak fel, mint a közönséges petrezselyemét. (A petrezselyem lombját téli használatra meg lehet szárítani vagy le lehet fagyasztani.)

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?