Az érett dió zöld héja felreped és a dió lepotyog vagy kíméletesen (a fa ágait meg nem sértve!) leverjük a fáról.
Azokat a diókat, amelyeknek a zöld héja nem vált le, műanyag zsákba tesszük és két-három napig füllesztjük; ez alatt a héj leválik a kőmagról. A héjától megtisztult diókat néhány órára kiteregetjük napos helyen, hogy jól megszikkadjanak. A héj barnulását kénezéssel előzhetjük meg; ez oly módon történik, hogy a diót rostalapra öntjük és alatta kénport égetünk el.
A teljesen száraz diót necczsákban vagy padláson, vékony rétegben kiterítve tároljuk.
A mogyorót tárolás előtt szét kell válogatni: a lyukas, üres mogyorót, amelyet a mogyoró ormányos lárvája kirágott, nem érdemes betárolni.
Lehet-e valamire használni a dió héját?
A megtört dió, a mandula és a mogyoró héját ne dobja el, hanem gyűjtse össze és tárolja a jövő nyárig, amikor jó hasznát veheti a flekken-, illetve szalonnasütés alkalmával. A héjnak ugyanis remek, tartós és füstmentes parazsa van!