Még számos, egyéb gyümölcs is akkor válik igazán zamatossá, ha a fagy "átmenetileg" megcsípte.
Ilyen pl. a naspolya, amelyet nem is érdemes leszedni az első fagyhullám előtt. Jó ízű lekvár csak a dércsípte csipkebogyóból (hecserli) készülhet. Deresedés után válik fogyaszthatóvá a kökény , a berkenye és a galagonya gyümölcse is.
Fiatalkori emlékem: Gyakornok voltam az ország egyik legnagyobb almáskertjében, Szamossályiban. Hajnalonként lóháton igyekeztem a vasútállomásra, ahol berakodtuk az exportra irányuló almaszállítmányt. A gyümölcsös bejáratánál volt egy csőszkunyhó, előtte egy nagy, lapos sziklával,amelyen a csősz bácsi minden éjjel deres tököt szüretelt. Dermedt kezemben jó volt fogni a friss, forró tökszeletet és jóízűen elfogyasztani az édes csemegét!