A csonthéjas gyümölcsfák gyantásodása

A csonthéjas gyümölcsfák gyantásodása

Vajon mit jelent a gyanta megjelenése és mi a teendőnk, ha észrevesszük?

Gyakori jelenség, hogy a csonthéjas gyümölcsfák törzsén és vastagabb ágain, a sebek, a metszések és a sérülések helyén borostyánsárga színű, ragadós váladék, vagyis gyanta (macskaméz) jelenik meg. Elődeink ezt az anyagot borban feloldva köhögés csillapítására és sebkezelésre használták, de volt jelentősége a hajóépítésben, a művészetben és az iparban is.

A gyanta megjelenését leginkább a fák nyugalmi állapotában tűnik szembe velünk. A gyantát le kell választani a fáról és az alatta levő, elhalt szöveteket az egészségesekig éles késsel (kacorral) ki kell vágni, majd a sebet erre a célra alkalmas sebbalzsammal kell bekenni és ezzel a szennyeződéstől és a csapadéktól megvédeni.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?