A majoranna a legrégibb és a legismertebb hazai fűszernövény. Egyéves növény, a magját tavasszal állandó helyére lehet elvetni, vagy az előnevelt palántákat kell a fagyok elmúltával kiültetni napos, meleg, védett helyre.
Hagyományosan a levesek, és a mártások ízesítésére, hurka, pástétom, vagdalt húsok fűszerezésére használták, újabban igen kedvelt a grillhúsok pácolásánál, mert azoknak különleges ízt és zamatot kölcsönöz.
A virágzó hajtásait egy nyáron kétszer-háromszor vágják és a lombját frissen használják (olykor még a tüzet is megszórják vele!), illetve megszárítják és tárolják. A kiskertben termelt és gondosan szárított majoranna sokkalta ízesebb, mint a boltból vásárolt, amely esetleg hónapokig is hányódik a pulton!
A kapáláson kívül más ápolást nem kíván, vegyi növényvédelemre nem szorul.