Helyre lehet-e hozni a félrenevelt gyümölcsfát?

Helyre lehet-e hozni a félrenevelt gyümölcsfát?

A szakszerűtlen nevelés, metszés során elsatnyult vagy eltorzult fát a legtöbb esetben meg lehet menteni, ki lehet kupálni.

Helyre lehet-e hozni a szakszerűtlenül nevelt gyümölcsfát?

Általában igen! A gyümölcsfák ugyanis jól reagálnak a számukra is célszerű metszési, alakítási törekvésekre.

Mielőtt azonban hozzálátna egy satnya, torz gyümölcsfa rendbehozásához, azt vizsgálja meg, hogy a fa törzse egészséges-e és van-e rajta elegendő (sok) friss vessző? Ha igen, akkor érdemes rá fáradságot és időt áldozni, ha nem, akkor gazdaságosabb lesz kivágni és új csemetét ültetni a helyébe.

gyumolcsfat helyrehozni 02

Az első feladat a gyökér-, a törzs- és a tősarjak tőből történő eltávolítása, mert ezek csak a tápanyagokat szívják el a koronától, de gyümölcsöt nem érlelnek. Ezután a száraz és törött ágakat kell gondosan eltávolítani – ügyelve arra, hogy csonkok ne maradjanak. A következő feladat a sűrűn álló koronarészek megritkítása. Ezt folyamatosan lehet elvégezni, nehogy a fa életfolyamatainak az egyensúlyát megbontsa: a korona megújítása két-három évig is eltarthat.

Az elhanyagolt fákon rendszerint betegségeket okozó gombák és kártevő rovarok is nagy számmal telepednek meg, ezért a kezelésbe vett, elhanyagolt gyümölcsfát fokozott növényvédelmi ellenőrzés alatt kell tartani, vagyis rendszeresen kell permetezni.

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR