Miért gazdaságos a másodvetés?

Miért gazdaságos a másodvetés?

Ha a veteményeskert ágyásaiból a legkorábbi termést (zöldborsó, fejes saláta, zöldhagyma, hónapos retek) már betakarította, akkor kár lenne a nyár folyamán kihasználatlanul hagyni a tápanyagokkal gazdagon feltöltött talajt, az öntözésre berendezett területet.

Ezért a tavaszi zöldségek helyére – az ún. másodvetést alkalmazva – más zöldségek, lehetőleg rövid tenyészidejű fajtáinak a magját vetjük, amelyek átlagos időjárási körülmények között még tisztes termést érlelhetnek.

masodvetes gazdasagos 01

Másodvetésre alkalmas zöldségfélék:

  • karalábé
  • zöldbab
  • uborka
  • rövid gyökerű sárgarépa (karotta)
  • őszi retek
  • cékla
  • póréhagyma
  • csemegekukorica

masodvetes gazdasagos 02

Vannak olyan zöldségfélék, amelyeket csak június végén-július elején ajánlatos elvetni, mert korábban vetve felmagzanak. Ilyen pl. a gumós kömény. Mások optimális vetési ideje a nyárutójára esik, mint pl. a sóska, a spenót, a madársaláta, a fejes saláta stb.

masodvetes gazdasagos 05

Ha valaki ősszel akar zöldborsót szedni, akkor augusztus végén vesse el a magot és – ha hosszú ősz következik, akkor – még szép termést takaríthat be.

masodvetes gazdasagos 04

További olvasnivaló a másodvetésről:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR