Fontos tudnivalók a cseresznye és meggy fáiról

Fontos tudnivalók a cseresznye és meggy fáiról

A cseresznye és a meggy két fontos, nyár elején érő gyümölcsünk, amelynek a családok ellátásában és a piacon is nagy jelentősége van.

A cseresznyefa nagyra nő

A cseresznyefajták érnek sorjában, a nagy termetű fákról szedik a gyümölcsöt és ez nem könnyű munka, hiszen javarészt létráról vagy a fák ágain egyensúlyozva kell dolgozni. Nem csoda, hogy ilyenkor gyakori a kéz-és lábtörés. Szidják is a termelők a cseresznyefát, hogy túlságosan is nagyra nő, nehéz megpermetezni és a fák felső ágairól a gyümölcsöt szinte lehetetlen leszüretelni, pedig a cseresznyelégy nyüvei ezekben a gyümölcsökben tanyáznak és innen vetik le magukat a földre, hogy ott bábozódjanak be.

cseresznyefa

A fák méretét oly módon lehet kordában tartani, hogy szüret után a sudárágat visszavágjuk, így a legmagasabban levő termőrésztől megszabadulunk. Arra ügyelni kell, hogy a vágási felület alatt közvetlenül maradjanak fiatal ágak, a vágási felület ferde legyen és a sebeket gondosan kezeljük mindaddig, amíg teljesen begyógyulnak. (A praktikus tudást adó, metszésről szóló tanfolyamot minden érdeklődőnek figyelmébe ajánlom).

Hosszabb szárazságot követő eső után a cseresznye gyümölcsök gyakran felrepednek. Az ilyen gyümölcsöt gyorsan kell leszedni, hűvös helyen tárolni és minél előbb elfogyasztani, mert igen gyorsan romlik, penészedik. A cseresznye nem utóérő gyümölcs, ezért nem szabad számítani arra, hogy az idő előtt leszüretelt gyümölcs a tárolás során tovább érik és színesedik.

A meggy felkopaszodhat

A meggy nemcsak a háziasszonyok egyik kedvelt feldolgozási alapanyaga, de keresett exportcikk is. Fája kisebb, mint a cseresznyéé, de rendszeres metszést igényel. A felkopaszodott ágakat, vesszőket szüret után kell visszavágni. Minél előbb célszerű lemetszeni a monília által megtámadott és elszáradt termővesszőket is.

Meggy

Gyakori gondja a termelőknek az, hogy a meggyfák eldobják megtermékenyült gyümölcs kezdeményeiket és a gazdagon virágzó meggyfa nem érlel gyümölcsöt. Ennek leggyakrabban az az oka, hogy egyes meggyfajták önmeddőek, azaz a saját virágporukkal nem termékenyülnek meg. Ezen a legegyszerűbben úgy segíthetünk, ha öntermékeny fajtákat telepítünk, amelyekből manapság már bő választék áll a meggyfákat telepíteni szándékozók rendelkezésére. Ilyen például az Érdi bőtermő, a Kántorjánosi, a Debreceni bőtermő és a már most érő Meteor korai. Említettem, hogy a cseresznye és a meggy szürete nem nagyon szapora munka. Egy gyakorlott szedő óránként 4-5 kg gyümölcsöt tud kocsányostól leszedni.

Tanulja meg a cseresznye és meggy helyes metszésének fogásait és trükkjeit Bálint gazdától. 10 házikerti gyümölcsfa metszése 100 perc videón (DVD + kiskönyv). Helyes metszéssel a fák nemcsak többet és szebbet teremnek, de életük is meghosszabbodik. További gyümölcsök, amelyek a metszési videótanfolyamon szerepelnek: alma, körte, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszi, szilva, mandula, dió, ribiszke. Tekintse meg, rendelje házhoz >>

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?