Az illatos, de már hervadó rózsából olyan zselé készíthető, amely magában kanalazva vagy kalácsra kenve ízletes és különleges csemege.
Egyre több kerti dísznövényről derül ki, hogy nem csupán gyönyörködhetünk bennük, de az étkezésünk választékának növelésére is alkalmasak.
Ezekben a hetekben virágpompájukban ékeskednek a legkülönbözőbb (tea, park, futó stb.) rózsabokrok, amelyeknek a kinyílt, de teljesen még el nem hervadt virágaiból zamatos zselét lehet könnyen előállítani. Erre a célra a sokszirmú, sötétpiros illatos, elnyílt virágok a legalkalmasabbak. Ezeket lehetőleg meleg nappalokon kell levágni, a szirmokat apróra összevágni, hozzáadni azonos mennyiségű vörösbort, vagy almalevet és vízzel felöntve két-három percig kell forralni. A tésztaszűrővel kiemelt leveleket jól ki kell préselni és a megmaradó tiszta levet zselésítővel, majd ízlés szerint cukorral, citromlével elkeverni.
Kedvcsinálónak ajánlom Kelecsényi Katalinnak, az ősrégi, kínai haiku magyar mesterének egy még sehol se közölt művét:
Sárgán néznek rám a rózsák
kék kimonóban jő a kikelet,
boldogan telnek így az órák
felhők gomolyognak a kert felett.