Mi fán terem a kakaó, a csokoládé alapanyaga?

Mi fán terem a kakaó, a csokoládé alapanyaga?

A rózsaszín fájú, barna virágú, furcsa gyümölcsű fácskából első pillantásra nehéz lenne kitalálni, hogy kakaót terem.

A kakaó hazája az Amazonas és az Orinoco folyók esőerdőiben van. 2 méter magasra növő kis fa, amely rózsaszínű vagy barnásvörös virágokat nyit a törzsén és az ágain. Az érett, rózsaszínű termésében érnek be a kakaóbabok. Ezeket mosással tisztítják, majd megszárítják: koffein és teobromin tartalmuk miatt élénkítő hatásuk van (a kakaó tudományos neve: Theobroma cacao). A Coca-Cola eredeti palackformája a kakaófa termésének az alakját vehette fel.

 kakao mi fan terem 05

kakao mi fan terem 01

A kakaót az őslakosok csak mint sűrű, keserű italt fogyasztották, majd később a honos vaníliával és némi paprikaporral vegyítették. Hosszú idő után kakaóvajjal és nádcukorral keverve megszületett a csokoládé is, amely az egész Földön elterjedt és fogyasztott édességgé vált.

 kakao mi fan terem 02

A kakaófa nálunk, a mesterséges környezetben sajnos nem nevelhető fel. Termése élénkíti a memóriát és kellemes közérzetet teremt. A gyerekek ezernyi formában imádják ezt a tápláló és kiváló zamatú édességet.

kakao mi fan terem 04

További olvasnivaló a különleges növényekről: