Kellemetlen lakótárs: a menyét

Kellemetlen lakótárs: a menyét

Legkisebb, igen mozgékony, fürge ragadozó állatunk , amely a házak padlásán, rejtett, csendes zugaiban szívesen megtelepszik.

Ritkán kerül az ember szeme elé, éjjel azonban dübörögve trappol a padláson, vadászik a tyúkok tojásai és a csibék után, de készséggel fogyasztja az egereket és a patkányokat is.

Menyét (Mustela nivalis)

A menyétfélék családjába tartozó állatka testhossza 15-25 cm, farka 4-8 cm. hosszú. Puha, selymes bundája fahéjbarna színű, mellénykéje fehér. Évente két alkalommal fialhat és egyszerre három-nyolc utódot nevel. Főként az éjszakai órákban portyázik, ami különösen kellemetlen vendéggé teszi, ezért sokféle módon igyekeznek megszabadulni tőle – többnyire eredménytelenül. Minthogy védett állat (természetvédelmi értéke : 25 000 forint), ezért elpusztítani tilos, de ultrahangos riasztóval sikeresen távol lehet tartani.

Az utóbbi időben többen is panaszkodtak amiatt, hogy váratlanul, különböző tárgyakat (gerendát, padláson tárolt bútort, burkolt telefonhuzalt) is megrágott.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?