Mi az oka a palántadőlésnek?

Mi az oka a palántadőlésnek?

A palántaneveléssel is foglalkozó kertészkedő ember gyakran kénytelen tapasztalni, hogy a rövid idővel korábban kikelt palánták szára elvékonyodik, megbarnul, a növénykék a talaj felszínén elfeküdnek és elpusztulnak.

A palántadőlést több, mikroszkopikus méretű, talajlakó gombafaj jelenléte és elszaporodása idézi elő. Ezek különösen akkor nagyon aktívak, ha a palántanevelő edény talaja tömött, levegőtlen, savanyú kémhatású és a helyiség hőmérséklete – különösen éjszaka – a kelleténél melegebb (26-28 °C).

A jelenség ellen a legbiztosabb védekezés a megelőzés. Palántanevelésre csak friss, fertőtlenített virágföldet használjon. Ha ilyen föld nem áll rendelkezésre, akkor a kiszemelt földet a konyhai sütőben 60-80 °C-ra kell felhevíteni, hogy a benne levő gombaspórák megsemmisüljenek. Jó módszer az, ha a palántaföldet többször átnedvesítjük 1%-os Orthocid vagy Zineb oldattal.

További olvasnivaló a palántanevelésről: