Ha túl sok almánk termett, többféle különlegességet is készíthetünk belőle, méghozzá nagyon egyszerűen. Ilyen különlegesség például az almaecet.
Hozzávalók:
20 dkg méz
+ 10 dkg méz/liter ecet
2 g élesztő
4 dkg száraz (valódi) barna kenyér
Elkészítés:
Az almát mossuk meg, vágjuk ki a magházát, majd reszeljük le. 1 liter vizet, 8 dl almareszeléket egy 3 literes edénybe tesszük és hozzákeverjük az élesztőt, a mézet és a tördelt kenyeret.
Szobahőmérsékleten 10 napig kell fedetlenül érlelni. Érés után jól át kell szűrni, a így nyert léhez további 10 dkg mézet kell keverni.
Az üveget le kell zárni és másfél hónapig kell érlelni az ecetet.
A pihentetés urán csak akkor kell áttölteni másik edénybe, ha túl sűrű és zavaros. Felhasználásig bedugaszolva, sötét, hűvös helyen kell tárolni.