Hogyan és mit aszalhatok?

Hogyan és mit aszalhatok?

Az aszalás a termények legősibb tartósító eljárása, valamikor napon tették hosszabb ideig eltarthatóvá a különféle élelmiszereket.

A technikailag fejlett társadalmakban már aszalókat építettek vagy a konyhai sütőben aszalták meg a terményeket. A mai háztartások számára kisebb-nagyobb kapacitású elektromos aszalóberendezések szerezhetők be; ezek 5-6 fémből készült tálcával rendelkeznek, amelyeket az aszalás során cserélgetni kell mindaddig, amíg a termény víztartalma 13-14%-ra csökken. Az ilyen aszalvány szellős, hűvös helyen hónapokig jól eltartható.

hogyan mit aszalhatok 02

Házilag kitűnően aszalható

  • a kajszibarack,
  • a meggy,
  • a szilva,
  • az alma,
  • a körte
  • és a birs,

a zöldségfélék közül

  • a vöröshagyma,
  • a sárgarépa,
  • a pasztinák,
  • a zeller,
  • a petrezselyem gyökere és zöldje,
  • a metélőhagyma,
  • a póréhagyma.

Kiváló zamatú aszalványt adnak

  • a vadon termő és a termesztett gombák,
  • valamint a fűszer- és gyógynövények is.

További olvasnivaló az aszalásról: