A gyümölcstermő növények felnevelése

A gyümölcstermő növények felnevelése

Az eltelepített csemeték a következő évben még nem hoznak termést. A fák bizonyos ideig nevelést igényelnek, hogy kialakuljanak azok a termőrészek, amelyekből virág és gyümölcs képződik.

A felnevelés évei alatt arra törekszünk, hogy könnyen kezelhető, minél egyszerűbben kialakuló termőfelületet nyerjünk. A korszerű gyümölcskertész alacsony, gyorsan termőre forduló és sok termést hozó gyümölcsfákat igyekszik kialakítani. Ehhez szellős, de termőrészekkel sűrűn behálózott, teherbíró koronát neveljünk.

Hiba volna azt gondolni, hogy a gyümölcstermő növények felnevelése kizárólag metszésből áll. A metszés és az azt kiegészítő egyéb eljárások kétségkívül fontos részét képezik a fa felnevelésének, de korántsem egyedülállóak. A fák környezetének gyommentesen tartása, a trágyázás, a rendszeres növényvédelem éppen úgy hozzátartozik a gyümölcsfák nevelési munkájához, mint a tavaszi alakító metszés.

gyumolcstermo novenyek 01

Gyümölcsfák felnevelése

Termőkaros orsó

Kezdjük mindjárt azzal a faalakkal, amelyet a legcélszerűbbnek tartunk a gyümölcsöskertben. Ez a termőkaros orsó, amelynek felnevelése nem igényel különösebb szakértelmet, csupán néhány élettani alapelv megszívlelését és gondos alkalmazását.

Az első tavaszi metszés a legfontosabb. A termőkaros orsót egyéves suhángból vagy koronás csemetéből nevelhetjük fel. A suhángot – fejlettségének mértéke szerint – kétharmadára vágjuk vissza oly módon, hogy a végálló rügy a szemzés helyével ellentétes legyen. A rügy felett hagyjunk egy 4-5 cm-es, űn. biztosítócsapot, amelyhez a végálló rügyből fejlődő hajtást hozzákötözhetjük. így egyenes, függőlegesen továbbfejlődő vezérvesszőt nyerhetünk.

A koronás csemete oldalvesszőit szintén kétharmad részükig metsszük vissza az első tavasszal, a rügyfakadás megindulása előtt. Ügyeljünk arra, hogy az oldalvesszők végálló rügyei kifelé álljanak.

Az első évben a termőkaros orsó nem igényel további metszést, csupán a csemete fejlődéséhez szükséges egyéb élettani feltételeket kell megteremteni. Minthogy ilyenkor még kevés gyökérrel rendelkezik, bőségesen el kell látni könnyen felvehető tápanyagokkal, óvni kell az elgyomosodástól, és gondoskodni kell arról, hogy viszonylag kevés lombját a kártevők és kórokozók ne csökkentsék.

gyumolcstermo novenyek 02

A második évben a termőkaros orsó fővezérvesszejét rügyfakadás előtt ismét visszametsszük. A visszametszés mértékét a fejlettség határozza meg. Az erősen fejlődő vesszőket kevésbé, a gyengén fejlődőket nagyobb mértékben vágjuk vissza.

Az első évben fejlett oldalvesszőket már nem metsszük vissza, hanem vízszintesen lekötözzük. A lekötözés abból a tapasztalatból született, hogy a fiatal fák termőrefordulásukig többé-kevésbé meredeken felfelé fejlődnek, de később az ágakat a termés súlya vízszintes irányba kényszeríti, és a korona laposan szétterül. A vízszintes vagy vízszintest megközelítő ágakon több termőrész és termés alakul ki.

A termőkaros orsófák vesszőit már a második évben vízszintesen kötözzük le. Ezeken a vesszőkön a második nyáron átmeneti vagy termőrügyek alakulnak ki, amelyekből a következő évben termés képződhet. A lekötözéskor ügyelni kell arra, hogy a vesszők egyenesen álljanak. Nem helyes, ha ívesen kötözzük le, mert ez esetben a vessző legmagasabb pontján levő rügyekből erősen fejlődő hajtások, ún. lovasok törnek elő, amelyeket később fattyúvesszőként kell kezelni.

A harmadik évben még egyszer szükséges lehet a fővezérvessző visszametszése, de ha a sudár a 2,5 m magasságot elérte, akkor ezt is inkább kötözzük le vízszintesen. A 2. évben fejlődött vesszőket szintén lekötözzük. A lekötést tavasszal a nedvkeringés megindulása után hajtsuk végre, mert ilyenkor a vesszők hajlékonyak, nem törnek el, és nem repednek el. A vesszőket a fa törzséhez, vagy a földbe szúrt kampóhoz kötözhetjük rafiával, műanyag szállal vagy spárgával. Később a termés súlya az ágakat vízszintesre kényszeríti úgy, hogy az idősebb ágak lekötözése már nem szükséges. Erre az időre az idősebb ágak annyira megerősödnek, hogy a feljebb álló fiatal vesszőket hozzájuk lehet kötni.

10 gyumolcsfa metszese dvd 01A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR