Mire jó a csalán?

Mire jó a csalán?

A csalán összefüggő állományokban erdőszéleken, tisztásokon, árokpartokon tenyésző, évelő növény. Levelével a gyógyászatban, a növényvédelemben és a gasztronómiában is találkozhatunk.


Óvatosan szedjük

A levelein és a szárakon levő mirigyszőrök érintésre letörnek és az ember bőrén (egy-két órán át tartó ) égető fájdalmat okoznak, ezért csalánt szedni csak kesztyűben és a megfelelő óvatossággal ajánlatos.

A kertészek szeretik, a kártevők nem

A kertészek előszeretettel használják a csalánlevet a növényvédelemben, mert a levelek bőrszövetét vastagabbá, az állati kártevők és a gombabetegségek számára nehezebben hozzáférhetővé teszi.

Sokoldalú gyógyír

A gyógyászatban reuma, köszvény ellen, vér-és vesetisztító teaként, hólyaghurut és magas vérnyomás kezelésére használják. Gyökérfőzete csökkenti a hajhullást és a korpásodást.

Van helye a konyhában is

Leveléből a spenóthoz hasonlóan főzelék vagy például fokhagymás csalánkrémeves készíthető.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR